De belangrijkste huidfeiten op een rij

Wist je dat de huid onze grootste orgaan is? En dat de huid minstens zo belangrijk is als de hersenen, het hart en de darmen? Zo heeft de huid meerdere indrukwekkende functies die ons beschermen tegen de invloeden van buitenaf. Maar dat is niet alles. Er valt veel meer over de huid te vertellen. 

Wat doet de huid?
Met een gemiddeld oppervlakte van 1,5 tot 2 vierkante meter is de huid ons grootste orgaan. Dat is een enorme omvang, maar de vier functies die de huid heeft, zijn net zo indrukwekkend. Zo beschermt de huid ons tegen allerlei stoffen, bacteriën en invloeden van buitenaf (waaronder uv-straling). Daarnaast regelt de huid ook de temperatuur van het lichaam en voorkomt het uitdroging. En wist je dat de huid vitamine D aanmaakt? Deze vitamine is essentieel voor een goede botopbouw. En vergeet ook zeker niet de pijn- en tastzintuigen in de huid die onmisbaar zijn voor het contact met de buitenwereld.

Verschillende lagen
De huid is opgebouwd uit drie verschillende lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. De opperhuid (epidermis) is de buitenste laag van de huid en bestaat ook weer uit verschillende lagen, waaronder de hoornlaag die bedekt is met een laagje talg. De hoornlaag bestaat uit dode huidcellen. Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar deze laag heeft twee belangrijke functies: het weerhouden van chemische stoffen, water en bacteriën en voorkomen dat het vocht uit de huid kan verdampen en dat de huid daardoor uitdroogt.

De lederhuid, ook wel dermis genoemd, bestaat uit bindweefsel met de bloedvaten, lymfevaten en zenuwen. Deze laag zorgt voor zuurstofvoorziening en de afvoer van afvalstoffen, maar laat ons ook pijn voelen. De diepste laag van de huid bestaat uit het onderhuids bindweefsel (hypodermis). Bindweefsel scheidt de huid van de spieren, botten en pezen.

Temperatuur reguleren
In de lederhuid, waar de bloedvaten lopen, wordt de temperatuur van de huid gereguleerd. Als het koud is, reageert het lichaam hierop door minder bloed naar je huid te laten stromen. De huid kleurt dan witter en het lichaam houdt haar warmte vast. Wanneer je het warm hebt, gebeurt er juist het tegenovergestelde. Er stroomt veel bloed door je huid, waardoor er een rode kleur ontstaat.  

Het belang van huidvet
Op de opperhuid bevindt zich een dun laagje vet dat als een soort ‘kit’ de dode huidcellen omringt. Dit laagje van vet en huidcellen beidt bescherming tegen schadelijke indringers. Maar dit laagje kan ook door verschillende invloeden oplossen. Als gevolg van dit ontvetten kan de huid niet genoeg vocht vasthouden. De huid droogt dan uit, gaat barsten en jeuken. Dit kan ervoor zorgen dat de schadelijke stoffen makkelijk de huid kunnen binnendringen.

Goede verzorging essentieel
Om ervoor te zorgen dat de huid goed zijn functies kan blijven uitvoeren, is verzorging van de huid essentieel. Informeer bij jouw huidspecialist welke producten het beste bij jouw huidtype passen. Maar naast een goede verzorging heeft een gezonde leefstijl ook een positief effect op het functioneren van de huid.