Acne, wat kun je er tegen doen?

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening. Vooral jongeren hebben er last van, daarom worden het ook wel jeugdpuistjes genoemd. Maar ook op latere leeftijd komt acne nog wel eens voor. Wat is acne precies? En wat kun je er tegen doen?

Wat is acne?
voor-na-acne_voor1
De huid bevat kliertjes die talg aanmaken. Dit is een vettige beschermende stof. Maar als de kliertjes verstopt of ontstoken raken, ontstaan er puistjes. Dit wordt acne genoemd. Vooral bij mensen tussen de 15 en 25 jaar komt acne voor, maar ook op latere leeftijd kan het optreden. Hoewel acne een onschuldige huidaandoening is, kan het wel behoorlijk lastig en vervelend zijn. Ook zorgt het vaak voor onzekerheid.

Hoe herken je acne?
Als je last van acne hebt, ontstaan er vaak puistjes in het gezicht. Maar ook op de rug, op de schouders en op de borst komen ze af en toe voor. Kenmerkend voor acne zijn de mee-eters (comedonen). Er komt een wit bultje op de talgklier. Dit is een ophoping van talg. Later kan dat puntje zwart worden. Wanneer de talgklier ontstoken raakt, ontstaat er een rood puistje met uiteindelijk vaak een gele puskop.

Hoe ontstaat acne?
Bijna iedereen in de puberteit krijgt puistjes, maar de een heeft er meer last van dan de ander. Waarom dat zo is, is niet bekend. Wat wel bekend is, is dat de puistjes ontstaan door hormoonveranderingen. Hierdoor maken de talgkliertjes in de huid meer talg aan en wordt de opperlaag van de huid dikker. Ook kunnen de kliertjes verstopt raken door te veel talg en huidschilfers.

Bepaalde medicijnen (sommige steroïden, anti-epileptica en antidepressiva) kunnen de acne verergeren. Erfelijkheid speelt een kleine rol bij het ontstaan van acne. Acne ontstaat niet door te weinig wassen, bepaalde voeding, snoep, roken, stress, zweten en seksuele gewoonten.

Wat kun je doen tegen acne?
Om acne te verminderen, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Hieronder een overzicht.

Laat je huid met rust
Laat je huid zoveel mogelijk met rust. Was je huid met lauw water. En dep de huid daarna voorzichtig droog. Overmatig wassen, wrijven en masseren is onverstandig. Het irriteert de huid en helpt niet.

Knijp de puistjes niet uit
Door uitknijpen, uitdrukken en krabben kunnen nieuwe puistjes en littekens ontstaan. Alleen open mee-eters kun je eventueel voorzichtig uitdrukken met de zijkant van je vingers (dus niet met je nagels. Of met een comedonen-quetscher (een mini-lepeltje met een gaatje in het midden, verkrijgbaar bij Beatframes). Was voor het uitdrukken je huid met lauw water.

Gebruik geen make-up
Gebruik liever geen make-up. Cosmetica kunnen stoffen bevatten die het ontstaan van acne bevorderen. Als je toch make-up gebruikt, kies dan producten op waterbasis. Ook reinigingscrèmes of haarwax kunnen acne verergeren.

Acne-behandelingen bij Beatframes
Als je last van acne hebt, kun je hiervoor ook terecht bij Beatframes. Speciaal voor jongeren is er de Nimue Youth Range, speciaal geformuleerd voor de jonge huid die extra gevoelig kan zijn voor verstoppingen en acne-uitbraken. Voor volwassenen die gevoelig zijn voor acne is er de Problematic Skin lijn. De producten die onder deze lijn vallen, exfoliëren de huid, zuiveren de poriën, controleren de bacteriën, reguleren de talgafscheiding en houden de huid in balans.

Loop gerust binnen bij Beatframes voor vrijblijvend advies voor het behandelen van acne.