Rosacea: wat kun je er tegen doen?

Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening. Hoewel het niet de gezondheid in gevaar komt, brengt het wel veel ongemak met zich mee. Hoe ontstaat het? Wat zijn de belangrijke kenmerken en hoe kun je het behandelen?

Wat is het?
Rosacea is een chronische huidaandoening die met name voorkomt bij vrouwen van middelbare leeftijd (zeker tijdens de menopauze). De belangrijkste kenmerken zijn roodheid, jeuk, irritatie, een brandend gevoel, uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes en puistjes. Met name op de neus, wangen, het voorhoofd en de kin zijn de verschijnselen vaak zichtbaar. 

Oogafwijkingen en migraine
Ongeveer de helft van de mensen met rosacea heeft ook oogafwijkingen. De oogafwijkingen die bij rosacea kunnen optreden zijn vooral ontstekingen van de oogleden (blefaritis) en van het hoornvlies en het bindvlies (keratoconjunctivitis). De meest voorkomende klachten zijn droge ogen, een branderig of stekend gevoel, tranende ogen en een gevoel alsof er iets in het oog zit (gevoel van zandkorrels). Ook komt migraine bij relatief veel patiënten met rosacea voor, vooral bij mensen die last hebben van blozen. Soms gaat rosacea samen met
seborrhoisch eczeem.

Hoe ontstaat het?
Over de oorzaak van rosacea is nog niet veel bekend. Wel is wetenschappelijk bewezen dat de ernst van rosacea vaak wordt beïnvloed door uitwendige factoren. Denk aan warmte, zonlicht, cosmetica, huidverzorgingsproducten (overgevoeligheid) en sommige geneesmiddelen. Zo kunnen geneesmiddelen die corticosteroïden (bijnierschorshormonen) bevatten ook rosacea veroorzaken of verergeren. Zowel door inwendig gebruik als bij toepassing op de huid. Voeding als oorzaak is nooit aangetoond. Wel kan roodheid tijdelijk optreden na het drinken van alcohol of het eten van sterk gekruid voedsel. Dit komt omdat de oppervlakkige bloedvaatjes in de huid tijdelijk wijder worden.

Geen bacteriële infecties
Bacteriële infecties spelen geen rol bij rosacea. Soms worden bij patiënten met rosacea bepaalde ‘mijtjes’ (demodex) in de wijde huidporiën van de neus gevonden. Maar ook bij mensen bij een normale huid kunnen deze organismen voorkomen zonder dat ze voor roodheid, uitgezette bloedvaatjes, bultjes of puistjes zorgen.

Hoe kun je rosacea behandelen? 
Hoewel rosacea niet je gezondheid in gevaar brengt, geeft het wel vaak psychische problemen. Door de ernst van de roodheid voelen mensen zich onzeker en ontwijken ze sociale contacten. IN ernstige gevallen leidt dat zelfs tot depressieve stemmingen. Gelukkig kun je rosacea wel goed behandelen.

Voeding
Zo kun je bijvoorbeeld met voeding al veel bereiken. Vooral vette vis is goed voor je huid, omdat het veel omega 3 vetten bevat. Deze vetten staan bekend om hun ontstekingsremmende werking. Daarnaast zijn ook kleurrijke groentes en fruit goed. Denk aan abrikozen, mango’s, spinazie en wortels.

Juiste huidverzorgingsproducten

Met de juiste huidverzorgingsproducten kun je ook veel bereiken om huid met rosacea te kalmeren. Een mooi lijn hiervoor is bijvoorbeeld Nimue Interactive range. Deze producten zijn speciaal ontwikkeld om de gevoelige huid effectief en doeltreffend te behandelen.

Wil je meer weten over de Nimue Interactive range of over de behandeling van rosacea bij Beatframes? Informeer gerust bij huidspecialist Vanessa Slootmans naar de mogelijkheden.