Eczeem: hoe kun je het behandelen?

Eczeem is een vervelende huidaandoening en kan je leven flink beïnvloeden. Wat is eczeem precies, wat zij de kenmerken, hoe ontstaat het en vooral: wat kun je er tegen doen?

Wat is eczeem?
Eczeem is een oppervlakkig huidaandoening en wordt ook wel dermatitis genoemd. Het is een (allergische) ontstekingsreactie van de huid die jeuk en roodheid veroorzaakt. Eczeem komt vaak voor, in alle leeftijdsklassen en kan erfelijk zijn. Vooral jongere kinderen hebben er last van, maar het kan zich ook op latere leeftijd ontwikkelen. Een hardnekkig fabel is dat eczeem besmettelijk zou zijn. Dat is onjuist. Je kunt niet besmet raken door bijvoorbeeld iemand met eczeem aan te raken of in hetzelfde zwembad te zwemmen.

Welke soorten eczeem zijn er?
Er zijn verschillende soorten eczeem. Tussen deze soorten bestaat verschil in ernst en het soort klachten. Sommige vormen zijn kortdurend en andere chronisch. De meest voorkomende is constitutioneel eczeem (atopisch eczeem). Deze vorm heeft te maken met een aangeboren overgevoeligheid en komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Het kan op verschillende plaatsen van het lichaam voorkomen: huidplooien, ellebogen, knieën, polsen, enkels, handen en voeten.

Andere soorten eczeem zijn: contacteczeem, dyshydrotisch eczeem (pompholyx), medicamenteus eczeem, nummulair eczeem, seborroisch eczeem en spatadereczeem.

Wat zijn de kenmerken van eczeem?
Kenmerken van eczeem zijn een droge huid, roodheid, schilfers, kloofjes, jeuk, pijn of een branderig gevoel. De rode, schilferige, gebarsten plekken komen met name voor op handen, oren, voeten en benen. Ook zijn er soms kleine, met vocht gevulde blaasjes aanwezig die kunnen openbarsten tot wondjes (nat eczeem). Door acute verergering van eczeem ontstaan ook vaak blaren.

Wat kun je tegen eczeem doen?
Als je last hebt van eczeem heb je ook vaak een droge huid. Bij eczeem is het vochtverlies door je huid namelijk verhoogd en heb je minder huidvetten (lipiden). Dit geldt ook voor plekken op je huid waar de eczeem niet zit. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je huid niet uitdroogt. Geestelijke en lichamelijke stress kan eczeem ook sterk verergeren. Om eczeem te verminderen, is het daarom ook noodzakelijk om eerst de stress aan te pakken.

‘Ik heb van alles geprobeerd, maar uiteindelijk heeft de Interactive Range van Nimue ervoor gezorgd dat mijn eczeemhuid in balans kwam.’

Ook Vanessa heeft al vanaf jonge leeftijd last van een eczeemhuid. Als geen ander kan ze daarom meepraten over hoe vervelend deze huidaandoening is. “Ik heb destijds van alles geprobeerd om van de eczeem af te komen, maar uiteindelijk heeft de Interactive Range van Nimue ervoor gezorgd dat mijn huid in balans kwam. De eczeem werd aanzienlijk verminderd. Mede dor deze persoonlijke ervaring ben ik met Nimue in mijn salon gaan werken.”

Nimue Interactive Range
De Interactive Range van Nimue is speciaal ontwikkeld voor de eczeemhuid, maar ook effectief tegen chronische roodheid, couperose, de kwetsbare huid en psoriasis. De producten uit deze verzorgingslijn bevatten actieve ingrediënten uit de biotechnologie en natuurlijk bronnen die de huid effectief en doeltreffend kunnen behandelen en voorkomen dat je huid uitdroogt.

Meer weten hoe je je huidspecialist je kan helpen om eczeem te behandelen? Kom vrijblijvend langs bij Beauty institute Beatframes voor persoonlijk advies.

Bron artikel | gezondheidsplein.nl