Hyperpigmentatie: wat is het en wat kun je er tegen doen?

Volgens het SNIP (Stichting Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen) heeft een alarmerende hoeveelheid mensen in Nederland last van hyperpigmentatie. Hoewel veel mensen zich niet bewust zijn van dit huidprobleem, zijn er toch al miljoenen mensen op zoek naar de remedie tegen onsierlijke pigmentvlekken.

Wat is hyperpigmentatie?
Pigment (melanine) wordt aangemaakt door melanocyten in de huid. Dit gebeurt door diverse factoren zoals medicatie of beschadiging, maar voornamelijk door negatieve invloeden van UV-stralen. Melanine is een beschermingsstofje van het lichaam. Het stofje is bedoeld om de huid te beschermen tegen verbranding door de zon. Bij een gezonde huid wordt melanine egaal verdeeld en is er niets aan de hand. Helaas kan hier een verstoring in optreden, waardoor de pigmentcellen samen klonteren. Deze cellen vormen als het ware een ophoping en dit wordt zichtbaar in de vorm van een vlek. De verstoring kan helaas niet verholpen worden, omdat het een chemische reactie in het lichaam is. Voorkomen is dus beter dan genezen, maar hoe?

Hoe kun je hyperpigmentatie voorkomen?
Wil je hyperpigmentatie voorkomen, dan is zonbescherming heel belangrijk. Maar ook is het

belangrijk te begrijpen wat er zich in de huid afspeelt voordat een pigmentvlek ontstaat. Hieronder wordt dat stapsgewijs uitgelegd.

  1. De huid wordt bedreigd door UV-stralen, infrarood of overige factoren zoals hormonen of medicatie.
  2. Het MSH-hormoon (Melanine Stimulating Hormone) wordt in de huid geproduceerd.
  3. De melanocyten in de huid gaan in de verdediging door tyrosinase te produceren.
  4. Ondertussen vermenigvuldigen pigmentcellen zich voor nog meer en betere bescherming van de huid (met meer melanocyten in de huid als gevolg).
  5. Tyrosinase bindt zich aan koper, waardoor tyrosine vrijkomt.
  6. Melanine ontstaat en wordt afgegeven in de opperhuid.

De bovenstaande stappen zijn een natuurlijk en gezond proces. In principe dient na de laatste fase het pigment egaal verdeeld te worden over de opperhuid waardoor een egale bruining ontstaat. Als in de verdeling van het pigment iets niet in orde is, ontstaan er pigmentvlekken. Aangezien voorkomen beter is dan genezen, is het belangrijk om de snelle aanmaak van pigment te voorkomen door simpelweg zonbescherming te gebruiken. Bruining vindt dan wel plaats, maar op een gecontroleerde manier. Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat tyrosinase zich aan koper bindt door middel van bepaalde werkstoffen zoals Kojic Acid en antioxidanten. Indien er al pigmentvlekken aanwezig zijn, en je wilt dit verminderen, dient er van buiten naar binnen toe gewerkt te worden. Dit kan door middel van peelings, retinol, of andere pigment afbrekende werkstoffen zoals bijvoorbeeld berendruif-extract.

Zonbescherming blijft het allerbelangrijkste. En eenmaal aanleg tot pigmentvlekken betekent een verstoring in het aanmaakproces ervan. Dus een factor om voor de rest van je leven rekening mee te houden!

Speciaal serum tegen pigment
Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat een pigmentcel gewoon een cel is. Dat betekent dus dat ook deze cellen leven en zich kunnen voortplanten. Dus bij pigmentproblemen is het belangrijk om de celdeling niet overmatig te prikkelen en op een gecontroleerde manier te peelen en te behandelen.

Om de huid met pigment verstoringen optimaal te behandelen adviseert PCA Skin de Pigment Gel. Dit serum op gel basis heeft het vermogen om tot in de stekelcellenlaag opgenomen te worden. Vooral na een professionele peeling komen de actieve werkstoffen tot het levende deel van de epidermis en bestrijdt vanuit alle mogelijke fronten het pigmentprobleem. In combinatie met consequent thuisgebruik van het product is resultaat gegarandeerd en kunnen pigmentophopingen tot 60-70% worden verminderd binnen 3 maanden.

Meer informatie over de behandelingen neem gerust contact op 023-7370053